فریمورک لاراول در سال های گذشته به یکی از محبوب ترین فریم ورک های PHP تبدیل شده است. دلایل این محبوبیت را می توان در موارد زیادی جستجو کرد. اما یکی از مهم ترین دلایل آن امکانات بسیار زیاد و شگفت انگیز این فریمورک است. امکاناتی که کار با آن را لذت بخش و انجام پروژه ها با استفاده از آن را سریع و راحت کرده است. در مقالات قبلی این فریمورک محبوب را به شما معرفی کردیم و پیشنیازهای آن را برشمردیم. حال باید ببینیم در صورت کار با این فریمورک از چه مزایایی برخوردار می شویم. البته مواردی که در ادامه می گوییم، تنها بخش کوچکی از امکاناتی است که لاراول سخاوتمندانه در اختیار شما قرار می دهد!
تاریخچه لاراول
تیلور اوتوِل (Taylor Otwell) خالق فریم ورک Laravel است. او با هدف ارائه یک راه حل پیشرفته تر نسبت به فریم ورک CodeIgniter، لاراول را برای توسعه وب اپلیکیشن ها ارائه کرد. اولین نسخه این فریم ورک در سال 2011 در اختیار توسعه دهندگان قرار گرفت. سپس یک ماه بعد، نسخه کامل شده و پایدار لاراول منتشر گردید. نسخه لاراول 1 شامل مکانسیم های Model، View، Session و Navigation بود ولی نبود Controller در آن باعث شد تا این فریم ورک از معماری MVC به صورت واقعی پشتیبانی نکند.
لاراول 2 در همان سال 2011 همراه با بهینه سازی های متعددی منتشر شد.اصلی ترین ویژگی که در این نسخه افزوده شد، پشتیبانی از Controller ها در بود. Laravel با ارائه این نسخه توانست به صورت کامل از معماری MVC پشتیبانی کند و به عنوان یک فریم ورک شناخته شود. دومین ویژگی که در این نسخه اضافه شد، موتور رندر قالب blade بود. این موتور رندر با هدف افزایش سرعت توسعه قالب ها و کاهش میزان کدنویسی ارائه شد.
سومین نسخه از Laravel در سال 2012 منتشر شد. از ویژگی های مهمی که به این فریم ورک اضافه شده بود، استفاده از خط فرمان CLI بود که با نام artisan شناخته می شد. artisan امکانات بسیاری زیادی در اختیار توسعه دهندگان قرار می دهد. پشتیبانی داخلی از مدیریت سیستم پایگاه داده و ابزارهای کنترلی آن به نام migration ها، پشتیانی از سیستم پکیجینگ و اضافه شدن مستندات بسیار غنی در قالب سایت laravel.com بخشی از ویژگی هایی بود که در این نسخه از Laravel ارائه شده بودند. سومین نسخه از این فریم ورک، توانست محبوبیت زیادی را در بین کاربران ایجاد کند.
پس از موفقیت هایی که این فریم ورک در نسخه سوم به دست آورد، در سال 2013 چهارمین نسخه آن بر پایه کدهای Illuminate منتشر شد. این نسخه از لاراول به صورت کامل مورد بازنویسی قرار گرفت. این نسخه از لاراول با پشتیبانی از سیستم Composer گام بلندی در جهت پیشرفت و سبقت از سایر رقیبان خود برداشت. به دلیل استفاده از این ویژگی امکان استفاده از پکیج ها و کتابخانه های زیادی که توسط سایر برنامه نویسان PHP توسعه داده شده بود، برای کاربران امکان پذیر شد. همچنین امکاناتی مانند ارسال ایمیل به روش های مختلف و پشتیبانی از حذف شدن با تأخیر رکوردهای بانک اطلاعاتی (soft deletion) از دیگر امکانات نسخه 4 لاراول بود.
در سال 2015 پس از دو سال از ارائه چهارمین نسخه از این فریم ورک، نسخه 5 لاراول منتشر شد. این نسخه از لاراول از ویژگی های بسیار متعددی پشتیبانی می کرد. پشتیبانی از سیستم برنامه ریزی اجرای وظایف با است از پکیج scheduler، بهینه سازی assets، ساده شدن عملیات احراز هویت، همچنین ارائه ساختار درختی برای توسعه اپلیکیشن ها بخشی از قابلیتهای اضافه شده در لاراول 5 بود. این نسخه از Laravel به صورت مداوم مورد بروزرسانی قرار گرفت و در هر یک از این بروزرسانی ها امکانات و ویژگی های زیادی به این فریم ورک اضافه شد.
توسعه دهندگان این فریم ورک همواره در تلاش اند تا استفاده از این فریم ورک را برای کابران ساده و لذت بخش تر کنند. بنابراین آن ها بیش از پیش به توسعه لاراول می پردازند تا سیر تکاملی و رو به پیشرفت آن را حفظ کنند. تا کنون بروزرسانی های زیادی پس از نسخه 5 لاراول ارائه شده است. در هر یک از این بروزرسانی ها امکانات منحصر به فرد و کاربردی به این فریم ورک اضافه شده است. یکی از عوامل اصلی محبوبیت لاراول در میان کاربران بروزرسانی های مداوم است.
تأثیر استفاده از فریم ورک Laravel در سرعت توسعه پروژه
بی دلیل نیست که فریم ورک لاراول در بین برنامه نویسان زبان PHP محبوبیت زیادی پیدا کرده است. یکی از مهم ترین دلایلی که برنامه نویسان فریم ورک لاراول را انتخاب می کنند، کمک به افزایش سرعت توسعه پروژه ها است. فریم ورک لاراول به صورت Component Base است. یعنی کاربران به راحتی می توانند کامپوننت های دلخواهشان را به اپلیکیشن اضافه کرده و به روند توسعه آن سرعت بخشند. همچنین در صورتی که از منطق اجرایی Laravel استفاده شود، نوشتن وب اپلیکیشن بسیار ساده خواهد شد.
همچنین استفاده از قابلیت Auto Loading باعث می شود تمام نیازمندی ها برای کامپوننت ها، کلاس ها و غیره به صورت اتوماتیک بارگذاری شود. ویژگی دیگر لاراول، استفاده از Migration ها برای ایجاد دیتابیس ها است که باعث سهولت انتقال و مدیریت اطلاعات می شود. لاراول دارای سیستم های امنیتی متعددی است که باعث جلوگیری از انواع حملات، مدیریت ذخیره سازی کوئری های دیتابیس و … می شود. اینها برخی از مهم ترین مواردی هستند که در لاراول باعث کاهش مشکلات و افزایش سرعت توسعه اپلیکیشن ها می شوند.
برخی از امکانات لاراول
1-احراز هویت راحت در لاراول
یکی از دلایلی که سبب شده است بر روی اهمیت لاراول تأکید داشته باشید احراز هویت و سطح دسترسی آسان است البته این آسانی با پیچیدگی همراه است که شاید کمی عجیب به نظر برسد. شما برای اینکه بتوانید یک سیستم احراز هویت داشته باشید نیاز است که منطق پشت صحنه و کنترل ها و همینطور ویوها را به طور دقیق کدنویسی نمایید در صورتی که در لاراول تنها با یک دستور می توانید تمامی روت ها را تنظیم کنید! چطور ممکن است؟ در واقع در لاراول اصلا نیاز به ساخت جدول هم ندارید. در این ابزار ایجاد هر نوع تغییر کوچک و یا بزرگی بسیار ساده است و به شما اجازه داده می شود که هر فرایندی که مدنظرتان است شخصی سازی کنید. با ایجاد یک GATE به سادگی یک احراز دسترسی ایجاد نمایید.
2-پردازش درخواست ها باMiddleware
مهمترین ویژگی لاراول ORM اختصاصی آن به نام Eloquent است. انعطاف، کارایی و قدرت Eloquent را به ندرت میتوان در ابزارهای دیگر یافت.
Eloquent کار کردن با اطلاعات را به گونهای آسان میکند که باور آن گاهی دشوار به نظر میرسد. کدهای نوشته شده با Eloquent شباهت بسیار زیادی با زبان انسان دارند و حتی اگر تا کنون با این شیوه کد ننوشته باشید، معنی کدها را به خوبی متوجه خواهید شد.
برنامهنویسی Eloquent بر پایهی سیستم PDO طرحریزی شده است و بنابراین علاوه بر امکاناتی که این سیستم در اختیار برنامهنویسان قرار میدهد، امکان استفاده از دستورات PDO نیز فراهم است.
Eloquent امکان ذخیره و بازیابی اطلاعات در پایگاه دادههای مختلف از جمله MySQL، Postgres، و SQL Server را فراهم میکند.
لاراول برای پردازش ریکوئست ها از میان افزار یا میدلور (Middleware) استفاده می کند. می توان گفت که میدلور پلی میان ریکوئست و برنامه است. تمام ریکوئست ها در لاراول مجبورند از این پل عبور کنند. مثلا لاراول برای تشخیص کاربرانی که احراز هویت نکرده اند از یک میدلور به نام Auth استفاده می کند. تمام صفحاتی که از میدلور Auth استفاده کنند، در صورت باز شدن توسط کاربران احراز هویت نشده به صفحه ورود یا لاگین منتقل می شوند. البته نمی توان این ابزار را تنها یک ابزار امنیتی دانست. چرا که می تواند موارد کاربرد بسیاری داشته باشد. نمونه هایی از این کاربردها عبارت اند از:
- پیاده سازی سایت های چند زبانه
- پیاده سازی حالت در دست تعمیر
- شناسایی ریکوئست هایی که از طرف ربات ها می آیند و جلوگیری از حملات DDOS
- لاگ کردن و…
3-اعتبارسنجی فرم ها با Validation
در حال نوشتن هر وبسایتی که باشید، اعتبار سنجی (Validation) داده هایی که از کاربران می گیرید یعنی همه چیز! بی توجهی به این نکته امنیتی می تواند خسارات بزرگی به وبسایت شما وارد کند و آن را آسیب پذیر کند. گاهی نوشتن دستی همه کدهای اعتبارسنجی بسیار زمان بر و کسل کننده می شود. اما لاراوال این مشکل را حل کرده است. لاراول دارای یک سیستم اعتبار سنجی قوی است. کافی است مشخص کنید هر فیلد از فرم باید از چه نظر اعتبار سنجی شود. یعنی قوانین اعتبار سنجی را مشخص کنید. همه چیز به صورت خودکار انجام می شود!
4-Eloquent
مهمترین ویژگی لاراول ORM اختصاصی آن به نام Eloquent است. انعطاف، کارایی و قدرت Eloquent را به ندرت میتوان در ابزارهای دیگر یافت.
Eloquent کار کردن با اطلاعات را به گونهای آسان میکند که باور آن گاهی دشوار به نظر میرسد. کدهای نوشته شده با Eloquent شباهت بسیار زیادی با زبان انسان دارند و حتی اگر تا کنون با این شیوه کد ننوشته باشید، معنی کدها را به خوبی متوجه خواهید شد.
برنامهنویسی Eloquent بر پایهی سیستم PDO طرحریزی شده است و بنابراین علاوه بر امکاناتی که این سیستم در اختیار برنامهنویسان قرار میدهد، امکان استفاده از دستورات PDO نیز فراهم است.
Eloquent امکان ذخیره و بازیابی اطلاعات در پایگاه دادههای مختلف از جمله MySQL، Postgres، و SQL Server را فراهم میکند.
نتیجه گیری
هر روزه برنامه نویسان بیشتری به فریم ورک Laravel علاقه مند می شوند و تعداد استفاده کنندگان این فریم ورک افزایش می یابد. با توجه به پیشرفت چشمگیر و روند رو به رشدی که این فریم ورک دارد، انتظار می رود آینده بسیار خوبی در انتظارش باشد. مزایا و خصوصیات بسیار خوب این فریم ورک و برتری هایی که نسبت به سایر فریم ورک ها دارد، آن را به یک گزینه ی بسیار خوب برای برنامه نویسان تبدیل کرده است. اگرچه استفاده از فریم ورک ها کاملاً سلیقه ایست و نمی توان یکی از آن ها را برتر و قوی تر از دیگر فریم ورک ها دانست، اما بدون شک فریم ورک لاراول در صدر محبوب ترین و بهترین فریم ورک های PHP خواهد بود.