اگر با تعریف برنامه نویسی آشنا باشید میدانید که یک برنامه نویس با استفاده از برخی دستورات (کدها) به کامپیوترها دستور میدهد تا یک عملیات (منطقی) به انجام برسد.
برنامه نویس وب نیز دقیقا همین کار را انجام میدهد با این تفاوت که این برنامه نویس وب، برنامه هایی می نویسد که توسط وب سرور اجرا می شود یا به زبان ساده صفحات وبی را مینویسد که توسط مرورگر وب به اجرا در میاید.
برای مثال یک سرویس رایگان آنالیز سرعت وبسایت، یک برنامه تحت وب است که با یک زبان برنامه نویسی خاص نوشته و در بستر وب اجرا شده است.
زبان های برنامه نویسی وب
قطعا یکی از ابتدایی ترین مفاهیم و البته گام های مهم در برنامه نویسی وبسایت، آشنایی و انتخاب زبان برنامه نویسی میباشد. اما قبل از آن، شما باید با دو مفهوم و گرایش زبان های برنامه نویسی تحت وب آشنا شوید.
حال با یک مثال دو مفهوم سمت سرور و سمت سرویس گیرنده که شاید در گذشته آن را شنیده باشید را، برای شما عزیزان معرفی میکنم. کامپیوترها به صورت کلی برای برقراری ارتباط با یکدیگر به دو بخش سرویس دهنده (server) و سرویس گیرنده (client) تقسیم میشوند.
در دنیای وب نیز این ارتباط کاملا پا برجاست و به سیستم ها و فضاهایی که اطلاعات وبسایت بر روی آن ذخیره شده است سرور (server) گفته می شود. حال وقتی ما در محیط وب آدرس سایتی را جستجو میکنیم؛ یعنی درخواستی را به سروری ارسال می کنیم و آن سرور آنچه ما درخواست کرده ایم را به ما، (client)، نشان می دهد.
زبان های برنامه نویسی سمت سرور (server)
یک سایت داینامیک باید بتواند با پایگاه داده تعامل داشته باشد و کدهای مناسبی را در سمت کاربر به ما نمایش دهد. البته باید توجه داشت که هر یک از برنامه های سمت سرور میتوانند به تنهایی و همچنین، با ترکیب دیگر زبان های برنامه نویسی سمت سرور مورد استفاده قرار بگیرند.
و اما مهم ترین زبان های برنامه نویسی سمت سرور:
نکته: تمام زبان های برنامه نویسی سمت سرور فوق، دارای مقاله اختصاصی بوده و شما در صورت تمایل می توانید با یک کلیک ساده به نکات جامع تری از هر زبان برنامه نویسی در طراحی و برنامه نویسی سایت دسترسی داشته باشید.
زبان های برنامه نویسی سمت کاربر(client)
در اصل طراحی وب سایت در این بخش متمرکز شده و طراحان با استفاده از زبان های زیر می توانند محیط سایت را برای شما برنامه نویسی و طراحی کنند.
- زبان برنامه نویسی HTML
- زبان برنامه نویسی Css
- زبان برنامه نویسی Java script
جمع بندی مقدماتی
در قسمت اول این مقاله، با برنامه نویسی یا همان توسعه وب آشنا شدید. برای شروع برنامه نویسی سایت تسلط به مفاهیم فوق لازمه کار میباشد. در این راستا مطالعه مقاله مربوط به «بک اند (back end) و فرانت اند(front end)» را به شما عزیزان توصیه می کنم.
اما چرا برنامه نویسی وب؟
برنامه نویسی وب سایت در کنار طراحی سایت به عنوان یکی از پردرامد ترین مشاغل در کشور ما به حساب میآید و همین موضوع باعث شده بسیاری از افراد به یادگیری برنامه نویسی سایت علاقه مند شوند.
موضوع مهمی که در آموزش برنامه نویسی سایت معمولا به آن دقت نمیشود ادغام نادرست طراحی و برنامه نویسی سایت و عدم وجود نقشه راه منطقی در مسیر یادگیری برنامه نویسی و طراحی سایت میباشد. این دوره ها اغلب برای افرادی مناسب است که پیش نیاز معقولی از طراحی و توسعه سایت داشته و آماده کسب تجربه و یادگیری نکات ریز آن هستند.